tipuri de laminatoare

Laminare la cald sau la rece?

Blog

 

Laminarea constă în acoperirea materialelor cu un strat subțire de plastic/folie ce conferă un aspect estetic și protejează produsele de la deteriorare (zgâriere, rupere, umezeală). Aceasta se poate face pe o singură față sau pe ambele fețe ale hârtiei/cartonului. Laminarea se poate realiza în două moduri:  la rece sau termică (la cald).

În funcție de grosimea, compoziția și dimensiunea materialului pe care dorești să îl laminezi poți alege una din cele două variante. Datorită dezvoltării tehnologice există, mai nou, și varianta de funcție dublă, laminatoare ce oferă posibilitatea laminării atât la cald cât și la rece (Exemplu: Mamo Plasti 330). Citește în continuare despre diferențele dintre tipurile de laminatoare.

Laminare la cald

Temperaturile ridicate ale laminării la cald asigură un grad de lipire mult mai bun față de laminarea la rece. La contactul foliei cu cilindrul încălzit adezivul de pe acesta se încălzește, iar presarea mecanică face ca folia să se lipească de hârtie. Există mai multe procedee prin care se poate încălzi cilindrul. La marea majoritate a laminatoarelor sistemul de încălzire este cu rezistențe electrice în mai multe puncte. Un alt sistem se bazează pe încălzirea cu ulei a cilindrului (Exemplu: Laminator LAM 760). Un avantaj al acestei variante față de cea cu rezistență este faptul ca temperatura este constantă pe toată suprafața cilindrului iar calitatea laminarii este mai bună. Este recomandat ca laminatoarele cu lățime de lucru mare să fie dotate cu acest sistem. O altă variantă disponibilă pe piață sunt laminatoarele cu sistem de încălzire a cilindrului cu apă.

Laminare la rece

În cazul laminării la rece procesul de lipire se face la o temperatură normală, care nu este recomandată să varieze. Lipirea se realizează simplu sub presiunea mecanică a rolelor folia se lipește de material. Laminatoarele la rece sunt folosite pe materiale sensibile la căldură. Un avantaj al acestui procedeu este dat de versatilitatea produselor ce pot fi laminate.

tipuri de laminare
tipuri de laminare

În contrast, echipamentele care laminează la rece au o viață mai îndelungată față de cele la cald fiind lipsite de agresiunea termică și de efortul de încălzire a sistemului. În schimb, echipamentele care laminează la cald asigură un grad de lipire mult mai bun și sigur față de presiunea mecanică la rece. Varianta de mijloc este dată de laminatoarele ce funcționează în ambele regimuri, la cald și la rece. De reținut este și faptul că foliile utilizate diferă atât în funcție de tehnologia de laminare (la cald sau la rece), cât și în funcție de tipul imprimării (digital sau offset).

 

În funcție de caracteristicile materialelor pe care dorești să le finisezi îți poți alege tipul de laminator potrivit. La Pergamon găsești o gamă largă de laminatoare atât pentru centre de tipar digital și copy shop-uri cât și pentru tipografiile offset. Vezi aici gama de laminatoare!

Consultanții noștri sunt disponibili pentru a-ți oferi mai multe informații. Întrebă cu încredere!